Budući da je aktivan u procesu varenja hrane, zdrav pankreas se čuva zdravim namirnicama, odnosno hranom i pićem koji pozitivno utiču na njega. S druge strane, neophodno je i izbegavati namirnice i pića koji dovode do njegovog oštećenja i eventualnog oboljenja.
U ovom blogu predočićemo vam šta je najbolje za vaš pankreas i koje navike pomažu njegovom očuvanju.
Šta je dobro jesti za pankreas? Šta je dobro piti za pankreas? Šta raditi kada se pojavi upala pankreasa?
Biće reči i o prirodnom leku za pankreas i ishrani za pankreatitis. Nastavite da čitate i saznajte ove važne informacije.
Navigacija kroz članak
ToggleZašto je važan zdrav pankreas?

Pankreas, ili narodski gušterača, veoma važna žlezda za funkcionisanje našeg organizma, o njoj treba voditi računa i pre nego što osetimo da više ne funkcioniše kako bi trebalo.
Ovaj organ koji se nalazi sa leve strane trbušne duplje jednom svojom funkcijom reguliše lučenje enzima u tanko crevo koji imaju veoma važnu digestivnu funkciju, dok sa druge strane ima funkciju žlezde sa unutrašnjim lučenjem (izlučuje dva hormona – insulin i glukagon, oba neophodna u procesu varenja hrane).
Ako pankreas nije zdrav, može doći do ozbiljnih problema sa stanjem organizma. Takvi problemi manifestuju se kroz jake bolove u stomaku, preko lošeg varenja, a takođe se izlažemo visokom riziku za pojavu dijabetesa.
Zdravlje i lek za pankreas možemo potražiti u zdravim navikama, kao što je to vođenje računa o tome šta unosimo u naš organizam.
Najbolji čajevi za pankreas – šta je dobro piti?

Ne postoji jedinstven čaj koji je najbolji za pankreas, ali svakako je važno da su to prirodni, detoksikacioni čajevi.
Biljnji čaj bez šećera, štiti vaš pankreas i balansira i enzime i hormone koje pankreas izlučuje.
Više vrsta ovakvih čajeva može da se koristi i pije, u zavisnosti od toga koji ukus vama prija.
Neki od najboljih čajeva za pankreas su:
- Čaj od đumbira – ima antiflamantorna svojstva.
- Čaj od nane – pomaže kod nadutosti i gasova.
- Čaj od kamilice – umiruje digestivni sistem i smanjuje upale.
- Čaj od maslačka – reguliše lučenje žuči.
- Čaj od belog luka – reguliše nivo šećera u krvi.
- Čaj od cimeta – utiče na bolji rad pankreasa i veoma je prijatnog ukusa.
Pored čajeva i njihovih kombinacija, siguran izbor je i čista voda, koja je dobra i za pankreas i za sve naše organe, odnosno univerzalni je lek za celo telo.
Voda, u što većim količinama u toku dana, može da detoksikuje organizam, hidrira naše telo i omogućava neometano funkcionisanje organa, a naročito organa digestivnog trakta. Vodom se ubrzava metabolizam i štiti telo od dehidracije.
Pored vode, bilo bi dobro da redovno koristite probiotike. Probiotici, bilo da su u vidu suplemenata, ili prirodnog porekla, poboljšavaju varenje.
U biljkama i prirodi je lek, ali i siguran recept za zdravlje.
Biljke kao prirodni lek za čišćenje i regeneraciju pankreasa
Za zdrav i funkcionalan pankreas, možete i preventivno da konzumirate određene suplemente i smese biljaka. To nikada nije štetno, naprotiv. Za zdrav pankreas, kao i za opšte zdravlje, najvažnije je da očuvate imunitet.
PVM Plus – Odlična podrška zdravom pankreasu

Postoje biljke koje prirodno ne rastu na našim prostorima, a jako su dobre za imunitet, ali i za određene organe, između ostalog i za pankreas. Jedna od njih je i moćna moringa, koja spada u superhranu i koja se nalazi u sastavu suplementa PVM Plus.
Ovaj suplement, odobren od strane Ministarstva zdravlja, je jedinstven po tome što sadrži i seme i list moringe, i zbog toga ima izuzetno jaka antiupalna dejstva, jača imunitet, ali utiče i na regulisanje šećera u krvi, kod glavobolje, povišenog krvnog pritiska, itd.

Postoji još mnogo biljaka koje mogu da nam pomognu, ali nisu lako dostupne jer nisu tipične za naše područje. Te biljke, kao što su spirulina, hlorela, anamu mogu da se nađu u vidu suplemenata u Dr Cubano online apoteci ili u nekoj od poznatih apoteka širom Srbije.
Ovi suplementi su svojevrstan lek i mogu pomoći vašem telu i poboljšati vaše zdravlje i otpornost vašeg organizma, i tako istovremeno delovati blagotvorno i na vaš pankreas.
Hrana za pankreas – Šta je dobro jesti?

Za očuvanje zdravlja i funkcionalnosti pankreasa, naročito je važno obratiti pažnju na svakodnevnu ishranu.
U svakodnevnoj ishrani potrebno je koristiti zdrave žitarice, od celog zrna, nerafinisane šećere i ishranu bogatu vlaknima, zdrave masnoće, ribu, voće i povrće. Izbalansirana, zdrava ishrana je svojevrstan lek za pankreas koji ga štiti.
Najbolje je konzumirati one namirnice koje ne opterećuju pankreas i lako se svare. Takve su na primer, sledeće namirnice:
- Belo meso – piletina i ćuretina, ali je jako važno skinuti kožu.
- Riba – najbolje je da birate ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama.
- Mahunarke – pasulj i sočivo, s tim što treba da se ograniči njihova upotreba radi nadimanja.
- Voće – odaberite ono sa manje šećera kao što su jagoda, malina ili kruška i obavezno oljuštite koru.
- Povrće – spanać, mrkva, brokoli, najbolje da bude kuvano na pari ili sveže.
- Integralne žitarice i testenine – ovas, kinoa…
Takođe, jako je važno unositi i dovoljnu koičinu vitamina i minerala. Vitamine i minerale možete balansirati zdravom ishranom.
Vitamini neophodni našem pankreasu su:
- Vitamin D – jaja, riba, mleko i žitarice
- Kalcijum – mlečni proizvodi sa niskim udelom masti i zeleno lisnato povrće
- Antioksidansi – borovnica, spanać, crvena paprika
Svakako se treba truditi da hrana koju konzumiramo bude niskokalorična i sveža, bogata vlaknima i kvalitetnim hranljivim materijama, a ne samo praznim kalorijama. Ali, postoji određena hrana koja je naročito dobra za pankreas, i direktno utiče na njegovu funkciju.
Banane i pankreas

Razliku među bananama pravi njihova zrelost. Zrele banane imaju lakše razloživ skrob i lakše se vare, ali one nisu najbolji izbor za vaš pankreas. Za vaš pankreas su pogodne nezrele banane koje sadrže nesvarljivi skrob. Kada je u pitanju insulinska rezistencija, jedna slabo zrela banan dnevno je odlična užina.
Kada govorimo o brzini kojom raste nivo „šećera u krvi“ posle konzumacije banana, tj. kada govorimo o GI (glikemijskom indeksu), on je kod nezrelih banana 30, a kod zrelih 50-60. Dakle, otporni skrob i pektin balansiraju hormone i „štede“ pankreas.
H3 Palenta i pankreas
Palenta je jako hranjiva žitarica koja sadrži složene ugljene hidrate koji se sporo vare. Ali, sama po sebi može da ima promenljiv glikemijski indeks što zavisi od načina kuvanja.
Za vaš pankreas, najbolja je sporo kuvana palenta koja ima srednji gikemijski indeks i ne podiže brzo nivo insulina.
Surutka i pankreas
Kada je u pitanju surutka, ona je odlična namirnica za jetru i pankreas. Najčešće se savetuje konzumacija ovog napitka za problem masne jetre.
Za vaš pankreas, najbolje je konzumirati kozju surutku. Mnogo bolje utiče na rad pankreasa i njegovo funkcionisanje nego kravlja surutka.
Pasulj i pankreas
Već smo pisali da je pasulj jedna od mahunarki koja pogoduje pankreasu. Odličan je izvor proteina i ugljenih hidrata.
Postoji jedna posebna vrsta pasulja koja je naročito korisna za vaš pankreas, kao i za ceo digestivni sistem. To je azuki pasulj. Azuki pasulj je sladak i ljutkastog odnosno oštrog ukusa. Utiče na srce, tanko crevo, bubrege i pankreas.
Limun i pankreas
Limun i drugi citrusi imaju povoljno dejstvo na stimulaciju stvaranja digestivnih enzima zaduženih za varenje hrane. Dobro je dodati limun u svaki čaj koji pijete i brzo ćete osetiti njegova blagotvorna dejstva.
Na pankreas se obično i ne obraća pažnja dok se ne razvije neki od poremećaja njegove funkcije. To je jedan od onih organa našeg organizma za koji mnogi često i ne znaju da postoji, ali ima veoma važnu ulogu i nezamenljiv je, a dosta ljudi ga opterećuje i upropaštava konzumiranjem loših namirnica.
Loša hrana za pankreas

Za pankreas, kao i za opšte zdravlje našeg digestivnog trakta, treba izbegavati određene, tzv. loše namirnice. To je najčešće ishrana bogata masnim kiselinama i trans-mastima, kao i mnoge druge namirnice koje otežavaju varenje.
U praksi, to su najčešće ove namirnice:
- Zasićene masti: crveno meso, mleko i maslac
- Trans-masti: margarin, pekarski proizvodi, grickalice
- Začinjena hrana bilo kojim jakim začinima
- Brza hrana i prerađevine
Pored loše hrane, istu štetu, ili čak i mnogo više štete, pankreasu mogu naneti određeni napici koje svakodnevno konzumirate.
Pića koja treba izbegavati
Za zdrav pankreas, prvo izbegavajte alkohol koji, između ostalog, oštećuje pankreas. Alkohol može da izazove hronični i akutni pankreatitis. Iz tog razloga najbolje je potpuno prestati sa upotrebom alkoholnih pića.
Pored alkohola, i određena bezalkoholna pića nanose štetu našem organizmu.
Na prvom mestu to su gazirani sokovi koji, pored toga što izazivaju gojaznost, ometaju i ceo proces varenja hrane, što zbog gaziranosti i raznih aditiva, tako i zbog velikih količina rafinisanih šećera.
Ni negazrani sokovi nisu baš najbolji izbor zato što su puni nepotrebnog šećera koji ometa i enzime i hormone pankreasa. Najbolje ih je potpuno zameniti prirodno ceđenim sokovima, ali zbog voćnog šećera treba ograničiti i njihovu upotrebu.
Ukoliko ne čuvate svoj pankreas dok još nemate problem, izlažete se riziku od oboljenja pankreasa različitog tipa. To može biti rak pankreasa, koji predstavlja jedan od najtežih tipova raka i najteže izlečivih. Tada se morate pridržavati posebne suplementacije i ishrane za onkološke pacijete u kombinaciji sa konvencijalnom terapijom.
Drugo, mnogo lakše izlečivo i manje opasno oboljenje jeste upala pankreasa ili pankreatitis.
Ukoliko se pridržavate pravilne ishrane i suplementacije, uz disciplinovanost i maksimalnu posvećenost, stanje može znatno da se popravi i da se vašem pankreasu vrati normalna funkcija.
Ishrana kod upale pankreasa (pankreatitisa)

Pankreatitis je oboljenje kod kog dolazi do nekontrolisanog stvaranja enzima pankreasa, koji osim hrane počinje da uništavaju tkivo pankreasa. Bolest može biti smrtonosna i često je uzrokuje ozbiljno trovanje alkoholom.
Upala pankreasa zahteva određenu ishranu.
Potrebno je fokusirati se na voće, povrće i integralne žitarice. Time se ograničava unos povećan unos vlakana, a smanjuje se unos holesterola. U praksi, ishrana za pankreatitis treba da bude bazirana na sledećim namirnicama:
- Povrće: tamno lisnato povrće, slatki krompir, šargarepa
- Voće: crveno i bobičasto voće, grožđe, orah
- Integralne žitarice
- Nemasni mlečni proizvodi ili biljna mleka
Takođe, za upalu pankreasa preporučuje se i umerena upotreba:
- Avokada
- Orašastih plodova
- Semenki
- Masne ribe
- Maslinovog ulja
Uopšte, najbolji tip ishrane za pankreatitis jeste mediteranska ishrana.
Najčešća pitanja – Šta je dobro za pankreas
- Da li ćelije pankreasa mogu da se regenerišu?
Utvrđeno je da ćelije pankreasa mogu da se regenerišu i obnove. Za to je neophodna određena dijeta i strogo pridržavanje propisanog režima ishrane.
- Da li postoje neke vežbe za pankreas?
Postoje određene vežbe koje mogu da pomognu u oporavku i očuvanju vašeg pankreasa. To su jednostavne visceralne vežbe disanja.
- Koliko često treba jesti ako imate problema sa pankreasom?
Preporučuje se konzumacija 6 do 8 manjih obroka dnevno. Ovaj režim ishrane može smanjiti opterećenje na pankreas i poboljšati varenje.
Negujte i sačuvajte pankreas

Zdrav pankreas je ključan za varenje i regulaciju šećera u krvi – tiho radi za nas svakog dana, a često ga primetimo tek kada dođe do problema.
Upravo zato je važno voditi računa o njemu i preventivno delovati kroz ishranu i stil života. Iako ponekad uživamo u masnoj, prerađenoj ili slatkoj hrani, važno je znati da takve navike dugoročno mogu oslabiti funkciju pankreasa.
Briga o pankreasu ne znači odricanje, već mudro biranje – tako da podržimo telo da nas dugo i dobro služi. Uložite u zdravlje pankreasa danas, kako biste bezbrižno uživali u životu sutra.